Kävipä tällä viikolla kylässä vakuutusyhtiön edustaja. Keskusteltiin siinä ryhmäeläkkeistä. Vakuutusihminen mietti meille sopivia ryhmiä ja näytti minulle siinä samalla, mitä heidän käyttämänsä informaatiopalvelu Asiakastieto firmastamme kertoo. Sehän kertoi, että ”Yrityksen omistajat. Otettu PRH:n rekisteristä 22.10.2017”. Jonka perään omistustieto, joka ei ole pitänyt paikkaansa edes 22.10.2017. En edes tiennyt, että sellaista informaatiota myydään. Viisastuin taas.
Vakuutusihmiselle ihmettelin, miten tuollainen tieto voi olla myynnissä, kun ei omistustietoja rekisteröidä minnekään. Yhtiön perustamiskirjat ovat julkisia ja niistä Asiakastiedonkin info lienee peräisin. Se kuitenkin kertoo tilanteen vain yhdellä hetkellä, eikä edes Asiakastieto voi saada mistään päivityksiä omistustilanteen ehkä joskus muuttuessa.
Tieto osakeyhtiön omistajista on periaatteessa julkinen. Omistajatiedot on näet kerrottava jokaiselle, joka käy niitä yrityksen pääkonttorilta kysymässä. Mihinkään nuo tiedot eivät automaattisesti kulje eikä meillä ainakaan toistaiseksi ole kukaan käynyt osakasluetteloa pyytämässä.
Sattumalta olin kirjoittanut aiheesta blogitekstiä pari viikkoa aiemmin, jolloin olin yhteydessä Patentti- ja rekisterihallitukseen. Josta tiedettiin kertoa, ettei omistajien rekisteröintiin tarvittava tekniikka ole vielä valmiina. Ensi kesänä alkaa siis yritysten omistajien rekisteröinti, mutta sitä ei tehdä vielä. Eikä Asiakastieto tai muukaan omistajatietoja myyvä taho tule ensi kesänkään jälkeen saamaan PRH:lta tietoja yritysten omistajista, koska rekisteröityjä tietoja voidaan käyttää vain rahanpesun ja terrorin estämiseen. Informaatiomyyntibisnes ei täyttäne kriteeriä.
Vakuutusihminen jatkoi keskustelumme jälkeen matkaansa, enkä minäkään miettinyt omistusasiaa sen pidempään. Minulle on jokseenkin yhdentekevää, mitä tietoa Asiakastiedon syövereistä meidän omistuksesta löytyy. Parempikin niin, että tieto ei pidä paikkaansa. Ties kuinka monelta omistajatietoon perustuvalta myyntipuhelulta olen tällä perusteella säästynyt, heh.
Kuitenkin sitten, kun viranomaisten päätökset alkavat nojautua tällaiselta yksityiseltä tietojenkerääjätaholta saatuun virheelliseen dataan, alkaa minuakin siellä olevat tiedot kiinnostaa: pari tuntia myöhemmin törmäsin Asiakastiedon virheelliseen omistajainfoon uudelleen. ELY-keskuksen viranhaltija kieltäytyi tekemästä yhtiötämme koskevaa päätöstä, koska antamamme omistustiedot olivat ristiriidassa sen kanssa, mitä Asiakastieto sanoi PRH:n rekisterissä omistuksesta lukevan.
ELY-keskuksen saimme muutaman tunnin työpanoksella lopulta ymmärtämään, että Asiakastiedon viittaamaa omistajien rekisteriä ei ole olemassakaan. Olemattomuuden vuoksi emme mitenkään voi tehdä muutosilmoitusta kyseiseen rekisteriin, vaikka kuinka haluaisimme. Tilanne sai kuitenkin miettimään, millaisiin ongelmiin virallisena totuutena käytetty mutta ilman viranomaisen vastuuta tuotettu Asiakastiedon myymä informaatio ollenkaan voi johtaa.
Olen ymmärtänyt, että Asiakastieto on ns. vastuullinen pelaaja. Siksi toivonkin, että siellä joko 1. lopetettaisiin omistustiedon myynti, kun aiheesta ei mistään saa varmasti oikeaa tietoa, tai 2. edes otsikoitaisiin se asia oikein: ”Nämä tahot ovat yrityksen perustamisen yhteydessä merkinneet sen osakkeet”. Tuolla tavoin ei edes väitettäisi, että kyseessä on reaaliaikainen tieto yrityksen omistajista. Perustajat saattavat omistaa yrityksen edelleen. Tai sitten eivät. Arvostaisin rehellisyyttä. Asiakastiedon lisäksi myös muilta omistustietoja faktana myyviltä tahoilta.
P.S. Osakasluettelomme sisältöön voi tutustua pääkonttorillamme, täsmälleen kuten osakeyhtiölaki omistusten ilmoittamisesta määrää. Lisäksi voin bonuksena luvata, että sähköisen arkistointijärjestelmämme ansiosta tuo tieto on tutustuttavissa myös sivukonttorillamme. Kuka tahansa osakkaistamme tarjoaa vieläpä kahvit hymyn kera jokaiselle, joka millä tahansa konttorillamme piipahtaa.